Hasznos információk
irodánkban megrendelhető
repülős utazásokhoz

A repülőút

Járatok
Irodánkban foglalható magyar partnereink útjai Budapestről, míg az osztrák és német partnereink útjai pedig Bécsből induló járatokkal repülnek.

Repülőtéri illetékek
Ezeket az összegeket a katalógusban megadott csomagárak nem tartalmazzák, de kötelezően felszámolandók. Felnőttekre és gyermekekre egyaránt vonatkoznak.

Csecsemők
Ebbe a kategóriába soroljuk a második életévüket be nem töltött gyermekeket. Az ő számukra nem tartunk fenn külön ülőhelyeket a repülőgépeken, így ingyenesen utaznak.

Késés
Rossz idő, sztrájk vagy a légtér túlterheltsége miatt előfordulhatnak késések. Az utazásszervező ilyen estekre nincs befolyással. Ezen okok miatt nem tudjuk vállalni a felelősséget a késésből eredő többletköltségekért, a célterületen elmulasztott szolgáltatásokért és más egyéb kárért sem.

Csomagkár, csomagkésés
Ilyen esetekben késedelem nélkül vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal vagy helyi képviselőnkkel. Írasson jegyzőkönyvet (Property Irregularity Report) és őrizze meg azt.

Árak és felárak
Áraink személyenként vannak megadva (lásd: Repülős ajánlatok >>. A szállás és ellátás felárak is minden esetben személyenként értendők, gyermekekre és felnőttekre egyaránt vonatkoznak.

Érkezés a repülőtérre
Kérjük, vegye tekintetbe, hogy charterjáratok esetében legalább 2 órával a gép indulása előtt jelentkeznie kell a repülőtéren, mert a bérelt járatok akár a megadott időpontnál korábban is felszállhatnak.

Csak repülőjegy (Tramper)
Azok az utasaink, akik csak repülőjegyet foglaltak, a visszaútjukat feltétlenül igazoltassák vissza a célterületen, 48 órával az indulás időpontja előtt. Erre vonatkozóan további információt a célterületre érkezéskor képviselőnk ad. Kérjük, keresse őt meg a repülőtéren.

Menetrendváltozás
A tervezett indulási időpontokról az utazási irodában kaphat tájékoztatást. Az aktuális menetrendet az utiokmányban tüntetjük fel, amelyet Ön közvetlenül az utazás előtt kap kézhez. Technikai vagy szervezési okból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de megtörténhet az is, hogy a kiírt desztinációk között szükség esetén le kell szállnia a repülőgépnek. A menetrend- és más változtatások jogát mind az utazásszervező mind a légitársaság fenntartja magának. Amennyiben a fenti esetek valamelyike előfordulna, kérjük szíves megértését és türelmét.

Túlsúly
Kérjük, vegye figyelembe a repülőjegyen megadott, maximálisan megengedett csomag-súlykeretet. Feltétlenül adja meg már a foglalás időpontjában, ha speciális csomaggal (pl. kerékpár, szörfdeszka, golfütők, stb.) szándékozik utazni. A túlsúlyos és terjedelmes csomag többnyire felár ellenében szállítható, előfordulhat azonban az is, hogy a légitársaság a tárgy szállítását (pl. helyhiány miatt) megtagadja. A felárat az utasnak kell megfizetnie, a speciális csomag szállítása közben keletkező kárért sem a légitársaság, sem az utazásszervező nem vállal felelősséget.

A transzfer

  • Valamennyi package (utazási csomag) ajánlatunk tartalmazza a repülőtér-szállás-repülőtér közötti transzfert is.
  • Megérkezéskor a repülőtéren magyarul beszélő képviselőnk várja és a transzferbuszokhoz irányítja Önt.
  • Megértését kérjük azokban az estekben, amikor az útviszonyok miatt, közlekedési vagy egyéb más okból a transzferbusz útvonalát megváltoztatná és emiatt a transzferidő hosszabb a megadottnál.
  • A legtöbb transzferbuszon angol, német vagy magyar nyelven beszélő kísérőt biztosítunk.
  • Túlsúlyos vagy terjedelmes csomagok (pl. kerékpár, szörfdeszka, golfütők, stb.) szállítását már a foglaláskor kérjük jelenteni. Az ilyen csomagok szállításának felárát a helyszínen kell fizetni.
  • Az elutazás napján esedékes transzfer találkozási időpontjáról a helyi képviselő értesíti Önt.
  • Felhívjuk szíves figyelmét, hogy nem biztosítunk transzfert csak repülőjegy (Tramper) foglalás, ill. egyéni szállásfoglalás esetén.

A szállás

Utaskívánság
A foglaláskor megadott speciális kívánságokat továbbítjuk a célterületre, de hangsúlyoznunk kell, hogy ezek elbírálása kizárólag a szálláshely hatáskörébe tartozik, az utazásszervező ezek teljesítésére semmiféle garanciát nem tud vállalni.

A szobák elfoglalása és elhagyása (check in / check out)
A nemzetközi szokásoknak megfelelően az elutazó vendégek délig tartózkodhatnak szobáikban. Az érkező új vendégek emiatt csak a takarítás után, 15 óra tájban költözhetnek be. A szállásadók természetesen igyekeznek az újonnan érkezők szobáit mihamarabb rendelkezésre bocsátani, ha azt a szálloda töltése megengedi. Amennyiben a vendég a szobáját az elutazás napján délutánra is szeretné megtartani, ezt a recepción mindenképpen korábban meg kell beszélni, ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a szálláshely felárat (day-use) számít fel. Ezt az összeget a helyszínen kell kiegyenlíteni. Sok szálláshely csomagszobát vagy külön erre a célra kijelölt helyet biztosít az útipoggyász tárolására a szoba elfoglalásáig ill. a szálloda elhagyásának időpontjáig. A csomagtárolásért a szálláshely nem vállal felelősséget.

Túltöltések
Sajnálatos módon az is megtörténhet, hogy a szállodát túltöltik. Igyekszünk az utazási irodát időben tájékoztatni az ilyen nem kívánatos eseményről és a lehetséges alternatív lehetőségekről. Amennyiben a túltöltésről nem kapunk időben értesítést, helyi partnerügynökségünk hatáskörébe tartozik, hogy hasonló vagy magasabb kategóriájú szálláshelyet bocsásson utasunk rendelkezésére.

Csecsemők
Ebbe a kategóriába soroljuk a második életévüket be nem töltött gyermekeket. Az ő számukra nem tartunk fenn külön ülőhelyeket a repülőgépeken. A szálláshelyeken rácsos kiságyak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Javasoljuk, hogy már a foglalás időpontjában jelezzék erre vonatkozó igényüket. A csecsemők részére szükséges minden egyéb használati tárgyat (pl. bébiétel, pelenka, bili, stb.) célszerű már otthon a csomagba tenni, mert a szállodák legtöbbjében ezek nem szerezhetők be.

Étkezés, italok
A nyaralóhelyeken a legtöbb szállodában helyi ételeket kínálnak, amelyeket sok esetben számunkra szokatlan fűszerekkel és körítéssel készítenek és nem mindig forrón tálalnak. Kérjük, vegye tekintetbe, hogy az emberi testnek gyakran több napra van szüksége ahhoz, hogy a melegebb klímára és a szokatlan táplálkozásra átálljon. Az előbbi okok valamint a jéghidegre hűtött italok gyakran gyomorproblémákat okoznak. A félpanziós ellátás - a repülés időpontjától függetlenül - minden esetben a vacsorával kezdődik és az elutazás napján reggelivel zárul. Az igénybe nem vett étkezések ellenértékét nem áll módunkban visszatéríteni. Főként a kiírt étkezési időpontok kezdetén megtörténhet, hogy az éttermekben és a bárokban várakozni kell. Még inkább igaz ez - rossz idő esetén - azokban az éttermekben, ahol az asztalok egy része a szabadban található. A személyzet természetesen igyekszik minden kívánságot teljesíteni és a várakozási időt a lehetőségekhez mérten csökkenteni.

Öltözködés
A legtöbb szálloda éttermében alkalomhoz illő öltözék ajánlott, ezért azt javasoljuk, hogy a férfiak legalább egy hosszú nadrágot vigyenek magukkal.

All inclusive csomag
Az adott szálloda leírásában található azon szolgáltatások felsorolása, amelyeket a csomagár tartalmaz. Kérjük, figyelmesen olvassa el a leírásokat. A csomagárban szereplő szolgáltatások mennyisége a szálloda besorolásától is függ. Minden más, a részvételi díjban nem szereplő szolgáltatásért a helyszínen kell fizetni.

Három- / négyágyas szobák
A szálláshelyek többnyire standard kétágyas szobákat pótágyaznak, kivéve, ha a szoba leírásában egyértelműen három-, vagy négyágyas szoba szerepel. A kétágyas szobák a pótágyazás következményeként túlzsúfoltak lehetnek. A pótágyak többnyire nem normál méretű szállodai ágyak, hanem kihúzható-vagy összecsukható fekhelyek.

Egyágyas szobák
A legtöbb szálloda kevés egyágyas szobával rendelkezik, amelyek mérete, berendezése és fekvése gyakran eltér a standard kétágyas szobákéitól.

Sport és szórakozás
Az egyes szállodáknál felsorolt sport- és szórakoztató létesítmények az időjárásnak megfelelően és a rendelkezésre álló készlet erejéig vehetők igénybe. Különösen nagy érdeklődés esetén is igyekeznek a szervezők minden vendég igényét azonos mértékben kielégíteni. Egyes esetekben előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatásokra hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell, amiért szíves megértésüket kérjük. Bizonyos szolgáltatásokat csak előzetes bejelentés alapján lehet igénybe venni. Erre vonatkozóan információval helyi képviselőnk ill. a szálloda dolgozói szolgálnak. A sportlétesítményeket mindenki saját felelősségére használhatja, a gyermekekért a szülők tartoznak felelősséggel. A kikölcsönzött berendezések meghibásodásából eredő kárt a helyszínen kell megtéríteni.

Strand/medence
A szálloda előtti strandot általában a szállásadó üzemelteti (nyugágy, napernyő, bár, stb.), ugyanakkor nemcsak a hotel vendégei használják. Emiatt a strand tisztán tartása a helyi önkormányzatok feladata és felelőssége, de természetesen a szálloda üzemeltetői is törekednek a tisztaság fenntartására. A klímaváltozások, a széljárás és az erős hullámzás hatására a strandon moszatok, algák, egyéb tengeri szennyeződések jelenhetnek meg, amelyek a strand állapotát nagymértékben befolyásolhatják. Ezekre a körülményekre sem a szállásadó, sem az utazásszervező nincs befolyással. Egészségügyi okokból szükséges, hogy a medencék vizét vegyi anyaggal kezeljék, ezért érzékeny bőrű utasainknak mindenképpen ajánljuk, hogy ez ügyben konzultáljanak háziorvosukkal. A fentieken túlmenően a medencék vizét rendszeresen cserélni kell, ez idő alatt nem lehet fürödni. A medencék csak a helyi szabályozás alapján meghatározott időpontokban használhatók.

Napernyők / nyugágyak
A szállodák leírása utal arra, hogy napernyők és nyugágyak az adott szállodában rendelkezésre állnak-e, illetve hogy ezek külön térítés ellenében vehetők-e igénybe. Vegye figyelembe, hogy a nyugágyak és a napernyők száma nem mindig egyezik meg a szállodai férőhelyek számával, így többnyire - főként a főszezonban - előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb áll belőlük rendelkezésre. Kérjük, kerülje több nyugágy és napernyő lefoglalását egy létesítményen belül.

Járulékos költségek
Az italok és a különböző szolgáltatások árait a szálloda vezetősége határozza meg, általában a szálloda kategóriájának megfelelően. A szállodákban kialakított üzleteket magánvállalkozók bérlik, az árak kialakítását nem tudjuk befolyásolni. A szálláshelyek házirendje megtilthatja a szállodán kívül vásárolt élelmiszerek és italok bevitelét a létesítmény területére.

Biztonság
Feltétlenül őrizze értékeit, készpénzét, útlevelét és repülőjegyét széfben (a szobában vagy a recepción). Probléma estén forduljon a helyi rendőrséghez és jegyzőkönyvben rögzíttesse a lopás tényét. Kérjük, hívja haladéktalanul helyi képviselőnket.

Légkondicionálás
A légkondicionáló berendezés meglétére és működési idejére vonatkozó információ az adott szálláshely leírásában olvasható. Megtörténhet, hogy a klímaberendezést csak időszakosan működtetik. Az esetleges áramkimaradás vagy feszültségingadozás okozta problémákat a szálláshelyek általában helyi áramfejlesztővel orvosolják, amelynek teljesítménye a klímaberendezések működtetéséhez rendszerint már nem elegendő. Ezen túlmenően több létesítményben úgy alakították át a légkondicionáló berendezéseket, hogy csak zárt ajtók és ablakok mellett és a szobakulcs használatával működjenek. A berendezés tehát nyitott ajtó/ablak mellett ill. a szoba elhagyásakor automatikusan kikapcsol.

Animáció
A programokon való részvétel minden esetben saját felelősségre történik, a szálloda vezetősége nem vállal felelősséget semmiféle sérülésért vagy balesetért. Kérjük, csak olyan programokon vegyen részt, amelyeket otthon is gyakorol, és ügyeljen arra, hogy a szokatlan klíma miatt a megszokottnál hamarabb elfáradhat és több folyadékra lesz szüksége. A gyermekek számára szervezett animációs programok és a gyermekklub szolgáltatásai nem azonosak az óvodában megszokottakkal. A gyermekek akaratuk ellenére nem kényszeríthetők a részvételre. Kérjük vegye tekintetbe, hogy a nemzetközi clubok és szállodalétesítmények szórakoztató programjai és az animáció több nyelven (többnyire angolul, németül, és az adott ország nyelvén) folynak. Magyar nyelvű animációs programra a szállodák nincsenek felkészülve.

Hetenként legalább egy program nélküli nappal kell számolni.

Éjszakai nyugalom
Kérjük tekintetbe venni, hogy a szálloda és a club területén - a szórakoztató programokra vonatkozó szerződésekben foglalt szabályozások alapján - 22 óra után hangerő korlátozás lép életbe. Ezzel szemben a szállodák környékén - különös tekintettel a nyaralóhelyeken - a bárok, diszkók és más szórakozóhelyek által kibocsátott hangerő nem minden esetben szabályozott.

Karbantartási munkálatok és építkezések
Annak ellenére, hogy a vendégek gondosan ügyelnek a berendezési tárgyak állapotára, újra és újra előfordulhat, hogy károk keletkeznek. Bizonyos berendezések és a létesítmény egyes részei folyamatos karbantartást, javítást igényelnek. Az ilyen jellegű munkálatokból eredő kellemetlenségek miatt szíves elnézését és megértését kérjük. Több turisztikai régióban a szálláshelyeken kívül is építkezések folyhatnak, amelyre nem vagyunk befolyással, és meggátolni sem tudjuk. Igyekszünk azonban minden ezzel kapcsolatos információt beszerezni, hogy Önt időben tájékoztatni tudjuk.

Víz- és áramszolgáltatás
Hosszú ideig tartó szárazság, hőség esetén előfordulhat, hogy problémák adódnak a víz- és áramszolgáltatásban. A szálláshely ilyen esetekre sajnos nincs befolyással.

Elő- és utószezon
A szállodai szolgáltatásokban bizonyos korlátozások figyelhetők meg az elő- és utószezonban. Ezt a körülményt a részvételi díj kalkulációjánál már tekintetbe vettük.

A szálláshely besorolása
Az adott szálláshelynél megadott besorolás a helyi turisztikai előírásoknak és besorolásnak megfelelő állapotot tükrözi, amely eltérhet a Magyarországon megszokott kategóriáktól. A kiegészítő TUI - Gulet besorolást szubjektív vendéginformációk alapján határoztuk meg, amely segítséget nyújt a további eligazodásban.

Az ajánlatok képanyaga
Miután katalógusaink jóval az Ön utazása előtt készülnek, előfordulhat, hogy időközben végrehajtott átalakítás, hozzáépítés vagy más változtatások miatt a katalógus fotói nem pontosan az aktuális állapotot tükrözik.

A helyi képviselet

Transzfer
A célterületre érkezéskor magyarul beszélő képviselőnk már a repülőtéren várja Önt és a szállodába érkezést követően hasznos információkkal szolgál. A visszautazásról, a transzferbusz illetve a repülőgép pontos indulási időpontjáról idejében tájékoztatjuk az információs táblán vagy a recepción elhelyezett információs mappákban. A törvényes előírások nem teszik lehetővé, hogy képviselőnk a repülőtereken áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen. Kérjük szíves megértését, hogy munkatársunk csak az érkezési ill. indulási csarnokba kíséri Önt.

Fogadóóra
Fogadóórákon illetve indokolt esetben akár éjjel-nappal az Ön rendelkezésére áll. A fogadóórák időpontja és képviselőnk telefonszáma a szállodákban elhelyezett információs táblákon olvasható.

Sérelmek
Ha szabadsága idején kellemetlenségei adódnának, késedelem nélkül forduljon helyi képviselőnkhöz. Tapasztalt munkatársunk sok problémát tud azonnal, a helyszínen orvosolni, amennyiben tudomást szerez a hiányosságról. Javasoljuk, hogy a felmerült problémáról minden esetben kérjen munkatársunktól írásbeli igazolást (formanyomtatvány!). Nem tartozik a helyi képviselet hatáskörébe a sérelem jogosságának elbírálása, elismerése és a követelések teljesítése.

Kirándulások
Kihelyezett képviselőnk gazdag kirándulási programmal várja Önt. A kirándulásokat helyi partnerügynökségeink szervezik. Ők tartoznak felelősséggel a lebonyolításáért is, munkatársunk csupán közvetíti azokat.

Új foglalási terndek

Manapság az utazási irodák a legkülönfélébb kedvezményekkel próbálják becsalogatni az ügyfelet, ami az ügyfélnek igen előnyös, ha nem ijeszti meg az elnevezések sokasága.

Tekintsünk át néhány új kifejezést és azok tartalmát:

Előfoglalás
A külföldi utazásszervezők nyári ajánlatai már télen jórészt elfogynak, tőlünk nyugatra pedig az utazási irodákban már a téli síelést foglalják. Ajánlatos idejekorán lefoglalni a szilveszteri szállásunkat is, ha van konkrét elképzelésünk, mert már bizonyára tapasztalták, hogy mire augusztusban kézhez kapja a katalógust, többnyire már nincsenek helyek a gépen. Ezért célszerű egy kötelezettség nélküli előfoglalást kérni munkatársainktól. Az Ön által kért időpontra és szállásra hónapokkal az indulás előtt és a katalógus megjelenése előtt előzetes foglalást tudunk készíteni, melyet a későbbiekben a visszaigazolástól számított 3 napon belül Ön fixen lefoglalhatja, ill. módosíthatja, de akár le is mondhatja.

Mivel a szállodák csekély számban rendelkeznek családi szobával, javasoljuk a többgyermekes családok részére, hogy a nyári üdülésüket is ilyen formában foglalják le. Előfoglalás kérése (nevek, gyerekek életkora, elhelyezés, szálloda, időpont, ország, város, ellátás)

First minute
A "last minute"-hoz hasonlóan kedvezménnyel foglalhatja le utazását, amennyiben a szezon előtt, a katalógusok megjelenése után egy meghatározott időben foglalja le utazását. Természetesen hosszú távú tervezést igényel.

Előnye: Ön választhatja ki az úticélt és szállodát, a többgyermekes családok részére kifejezetten ajánlott a korai foglalás. A TUI és Gulet katalógusaiban több ezer forintos kedvezményeket és még nagyobb gyermekkedvezményeket kaphatnak egy korai foglalás esetén.

Last minute
Ha utazási döntését az utolsó pillanatra hagyja, válogathat a leértékelt ajánlatok közül. Az utazásszervezők az indulás előtti utolsó hetekben a megmaradt helyek függvényében óriási kedvezményeket nyújtanak annak érdekében, hogy a szerződésben vállalt helyeket betöltsék a repülőkön és a szállodákban.

Magyarországon megszokottá vált a nagymértékű árleszállítás. Ebben az esetben komoly körültekintést javasolunk, mert nagyon alacsony árak mellett nem mindig számíthatunk minőségi garanciára, főleg gyengébb kategóriák esetében. A kedvelt és magasabb színvonalú szálláshelyek a szezon eőtt többnyire megtelnek. Azonban gyakran előfordul, hogy a TUI - mind budapesti, mind bécsi indulással igen kedvező jó minőségű szállodákat kínál áron alul, melyek egyrészt az utolsó helyek, valamint az egzotikus desztinációk esetében sokszor a főszezonon kívüli időpontoknak is köszönhetőek.

Kérje "Last Minute" ajánlatainkat!

Speciális kedvezmények
A katalógusban különböző időpontokban extra kedvezményeket kaphatnak, függetlenül a foglalás időpontjától. Érdemes ezeket figyelembe venni a katalógus árlistájában.

Linkek